Isnin, September 16, 2013

FAHAM vs SURUH

sapu skrin, tiup cermin mata.
okay, comel. ehem!
bismillah..

"akak, mcm mana nk bagi orang dengar nasihat kita eh?", musykillah waktu zaman muda remaja dlm dunia tarbiyyah.

"mudah."


"eh? macam mana tu?", serupa soalan Fatimah kt atas ni haa..

just a simple analogi.

nampak makcik lingkungan separuh ingat separuh tak ingat, melintas jalan dengan tongkat comel,
situasi 1 : "Makcik, jgn melintas sesuka hati! nanti kena langgar"
situasi 2 : "makcik, kalau nak lintas, minta lah sesiapa tlg papahkan ye. bahaya melintas sendiri kt sini, lagipun kereta tengah laju.. klau makcik nk melintas sendiri jugak, blh. tapi tengok kiri dan kanan ye. org sekarang bukan blh percaya sgt makcik.. takut takut dorg speed 170km/h, haa.. kan ke makcik tak rasa dah nak melintas kt jalan ni lagi. huhu"

nampak x permainan nya di situ ?
situasi 1 menunjukkan, Si Polan menyuruh makcik tu buat apa yg beliau perlu buat, instead of situasi 2 that is.. memahamkan makcik tu, kenapa beliau perlu berbuat. walaupun situasi 2 tu nmpk lebih panjang, tp at least, makcik tu faham kenapa dye kena melintas elok elok, berbanding rasa terpaksa dengan berbuat tanpa kefahaman.

"humphh.. bepusing sgt ceritanya. cuba kasi analogi or cerita yg clear sikit.."

okay,
kita tahu kawan karib kita kapel,
situasi 1 : weh! kau jgn kapel.. kapel tu haram. kau nak masuk api neraka ke buat benda benda haram ni ? wa la taqrabuzzina! haha.. jadi, berhentilah kapel ye wahai sahabatku.
situasi 2 : [sharekan video tentang masalah ummat]. eh pernah dgr hadis tentang, sebaik baik perempuan tu adalah perempuan yg x dipandang dan tak memandang? :) maksudnya, kalau kita mahalkan diri kita, insya-Allah Allah akan bg kita org yg berusaha utk me'mahal'kan dirinya jugak. bestkan. memang fitrah manusia tu ingin dicintai dan mencintai.. tapi sayangnya, ramai yg terikut jalan yg salah. walhal Allah dah sediakan jalan yg halal pun. [cerita tentang kesan mendekati zina, statistik rogol & buang anak, etc]

begitu juga dalam setiap keadaan dan suasana.
dalam gerak kerja dakwah, dalam mood study, dalam setiap keadaan sekalipun, fahami dan fahamkan lah.

selalunya, org yg tak faham atau kurang faham ni mudah 'pancit'.
sebab apa ?
sebab dah penat berbuat.
berbuat untuk apa ?
berbuat untuk jaga hati kawan yg menasihatkan.
wallahualam.

dan dari sisi yang lain pulak,
dokleh gak mengharapkan org utk bagiiii je kefahaman kt kita ni ha.
dah tu, bila org suruh tp xfaham,
mula lah..
"dah kau nak paksa paksa ni, kenapa?"
"dah aku ni memang slow and lmbt nak faham, nk buat camno"

kita pun, take part lah dalam nak mencari kefahaman tu :) 
mudahkan urusan sendiri, mudahkan urusan org lain. 

setiap orang, cara mendapatkan kefahamannya berbeza.
ada yang buat dulu baru faham, ada yg kena faham dlu baru blh buat.

sama macam kita nak handle Gas Chromatography,
ada org yg, kena faham dulu cane nk pkai Gas Chromatography ni, apa je pantang larang nye, baru blh start experiment..
ada org lain plak, kne handle dulu baru faham. (tunggu GC meletup dulu ke cane? huhu..)


-----aimi_suhaimi-----

dunia itu bulat atau bujur ?
atau mungkin,
bersegi ?
Apakah ?
dan itulah namanya Ilmu.
kalau tidak dicari,
masakan Ilmu lekat di hati ?
paling tidak pun, ia sekadar datang dan pergi.
dan esok,
mungkin kita dah tak ingt lagi.

fahamilah.
agar kau mampu ajarkan pada yang lain.
dan agar ia terus lekat di hati.

-----aimi_suhaimi-----

segala khilaf hanya dari aku. moga Allah terus ampuni mana yg silap.

3 ulasan: